Sałatka z rukolą, awokado i pieczonym burakiem

Sałatka z rukolą, awokado i pieczonym burakiem

11 stycznia – Dzień Wegetarian. Z tej okazji zapraszam do wypróbowania bardzo smacznej i prostej do zrobienia sałatki.

Składniki na sałatkę z rukolą, awokado i pieczonym burakiem:

  • rukola
  • pieczony burak (pieczemy w folii, w temp. 200’C, tak aby był miękki w środku) – najlepiej pokroić na mniejsze części – szybciej się upieką – można ew. użyć gotowanego buraka, ale ma on troszkę inny smak
  • awokado
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sos:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Buraka obieramy i kroimy w kostkę. Rukolę opłukujemy, osuszamy. Do miski wkładamy rukolę, buraki i pokrojone w kostkę awokado. Posypujemy pestkami dyni i szczypiorkiem. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy przed podaniem.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments