Szpinakowe placuszki z sosem koperkowym

Tym razem coś na wytrawnie. Fajny sposób na przemycenie do diety większej ilości zielonych warzyw liściastych.⁠ Zdrowe placuszki z sosem. Polecam wypróbować.

Składniki na szpinakowe placuszki:⁠

  • 200g twarógu półtłustego⁠
  • 2 jajka⁠
  • 100g szpinaku (3-4 garście)⁠
  • 100g mąki pszennej⁠
  • ząbek czosnku⁠
  • 100ml mleka ⁠
  • szczypta soli i pieprzu⁠
  • łyżeczka suszonej bazylii⁠
  • 1 lub 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na sos koperkowy:⁠

  • 2 łyżki serka kremowego do smarowania⁠
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego⁠
  • szczypta soli i pieprzu⁠
  • pół pęczka koperku⁠
  • łyżeczka soku z cytryny⁠

⁠Oddzielamy białko od żółtka. Miksujemy ze sobą wszystkie składniki (oprócz białek jajka). Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z resztą. Smażymy na nieprzywierającej patelnii po parę minut z każdej strony (patelnia powinna być dobrze nagrzana). ⁠

Sos: koperek drobno kroimy i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.⁠

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments