Placuszki na kefirze z jabłkiem
Masz brązowego już banana i nie wiesz co z nim zrobić? Wypróbuj te placuszki z jabłkiem! Są bardzo łatwe do przygotowania i świetnie smakują. Możesz do nich dodać pokrojone lub starte jabłko albo wypróbować z innymi owocami.
Składniki:
- szklanka kefiru
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 120g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 małe jabłko
Do miski wlewamy kefir, dodajemy jajko i rozgniecionego widelcem banana. Mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy najlepiej trzepaczką. Dodajemy olej i mieszamy całość. Jabłko obieramy i kroimy w paski lub dodajemy do ciasta starte jabłko. Rozgrzewamy patelnię posmarowaną delikatnie olejem. Nakładamy trochę ciasta, w środek wkładamy 2-3 kawałki jabłka. Smażymy na średnim ogniu. Po chwili odwracamy na drugą stronę i smażymy do brązowego koloru.
Smacznego ☺️
Placuszki można zjeść z dodatkiem jogurtu i innych świeżych owoców (np. z borówkami, malinami).