Zielono mi :) – przepisy na zdrowe warzywne dania.

Pyszna, szybka sałatka

Przedstawiam Wam 3 przepisy na zielone posiłki: dwie sałatki (wegańskie) i placuszki ze szpinakiem i twarogiem. Mam nadzieję, że Wam zasmakują.

Sałatka z rukolą i pomarańczą

Składniki na sałatkę z rukolą i pomarańczą:

  • opakowanie rukoli – 80 g
  • orzechy włoskie – ok. 50 g
  • 1 granat
  • 2-3 pomarańcze

Składniki na sos:

  • 2 łyżki syropu klonowego (może być też miód)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Wypłucz na sitku rukolę i zostaw do wyschnięcia. Obierz pomarańczę i pokrój na cząstki (bez białych błonek). Wyłuskaj ziarenka z granatu. Orzechy delikatnie upraż na suchej patelni (aż poczujesz orzechowy aromat) i posiekaj na mniejsze kawałki. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na sos. Nałóż rukolę, na to pomarańczę, posyp granatem i orzechami. Polej sosem tuż przed podaniem.

Dzięki dodatkowi orzechów włoskich sałatka jest bogata w kwasy omega-3.

Sałatka z rukolą, awokado i pieczonym burakiem

Sałatka z rukolą, awokado i pieczonym burakiem

Składniki na sałatkę z rukolą, awokado i pieczonym burakiem:

  • rukola
  • pieczony burak (upiecz w folii, w temp. 200’C, tak aby był miękki w środku) – najlepiej pokroić na mniejsze części – szybciej się upieką – można ew. użyć gotowanego buraka, ale ma on troszkę inny smak
  • awokado
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sos:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Buraka obierz i pokrój w kostkę. Rukolę opłucz i osusz. Do miski nałóż rukolę, buraki i pokrojone w kostkę awokado. Posyp pestkami dyni i szczypiorkiem. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszaj i polej przed podaniem.

Szpinakowe placuszki z sosem koperkowym

placki szpinakowe z sosem koperkowym

Składniki na szpinakowe placuszki:⁠

  • 200g twarogu półtłustego⁠
  • 2 jajka⁠
  • 100g szpinaku (3-4 garście)⁠
  • 100g mąki pszennej⁠
  • ząbek czosnku⁠
  • 100ml mleka ⁠
  • szczypta soli i pieprzu⁠
  • łyżeczka suszonej bazylii⁠
  • 1 lub 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na sos koperkowy:⁠

  • 2 łyżki serka kremowego do smarowania⁠
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego⁠
  • szczypta soli i pieprzu⁠
  • pół pęczka koperku⁠
  • łyżeczka soku z cytryny⁠

⁠Oddziel białko od żółtka. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki (oprócz białek jajka). Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z resztą. Smaż na nieprzywierającej patelni po parę minut z każdej strony (patelnia powinna być dobrze nagrzana). ⁠

Sos: koperek drobno pokrój i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.⁠

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments