Zielono mi :) – przepisy na zdrowe warzywne dania.
Przedstawiam Wam 3 przepisy na zielone posiłki: dwie sałatki (wegańskie) i placuszki ze szpinakiem i twarogiem. Mam nadzieję, że Wam zasmakują.
Sałatka z rukolą i pomarańczą
Składniki na sałatkę z rukolą i pomarańczą:
- opakowanie rukoli – 80 g
- orzechy włoskie – ok. 50 g
- 1 granat
- 2-3 pomarańcze
Składniki na sos:
- 2 łyżki syropu klonowego (może być też miód)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Wypłucz na sitku rukolę i zostaw do wyschnięcia. Obierz pomarańczę i pokrój na cząstki (bez białych błonek). Wyłuskaj ziarenka z granatu. Orzechy delikatnie upraż na suchej patelni (aż poczujesz orzechowy aromat) i posiekaj na mniejsze kawałki. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na sos. Nałóż rukolę, na to pomarańczę, posyp granatem i orzechami. Polej sosem tuż przed podaniem.
Dzięki dodatkowi orzechów włoskich sałatka jest bogata w kwasy omega-3.
Sałatka z rukolą, awokado i pieczonym burakiem
Składniki na sałatkę z rukolą, awokado i pieczonym burakiem:
- rukola
- pieczony burak (upiecz w folii, w temp. 200’C, tak aby był miękki w środku) – najlepiej pokroić na mniejsze części – szybciej się upieką – można ew. użyć gotowanego buraka, ale ma on troszkę inny smak
- awokado
- 4 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sos:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Buraka obierz i pokrój w kostkę. Rukolę opłucz i osusz. Do miski nałóż rukolę, buraki i pokrojone w kostkę awokado. Posyp pestkami dyni i szczypiorkiem. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszaj i polej przed podaniem.
Szpinakowe placuszki z sosem koperkowym
Składniki na szpinakowe placuszki:
- 200g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 100g szpinaku (3-4 garście)
- 100g mąki pszennej
- ząbek czosnku
- 100ml mleka
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka suszonej bazylii
- 1 lub 2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na sos koperkowy:
- 2 łyżki serka kremowego do smarowania
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli i pieprzu
- pół pęczka koperku
- łyżeczka soku z cytryny
Oddziel białko od żółtka. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki (oprócz białek jajka). Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z resztą. Smaż na nieprzywierającej patelni po parę minut z każdej strony (patelnia powinna być dobrze nagrzana).
Sos: koperek drobno pokrój i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.