Zupa krem z papryk i pomidorów

Zapraszam Wam dzisiaj na pyszną i prostą czerwoną zupę krem. Wystarczy tylko parę składników i chwilę czasu, by ją przygotować.

Składniki:

  • 500 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 2 papryki (ja dałam jedną czerwoną i jedną żółtą)
  • 3 duże pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 100 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz

Przecier lub passata przelewamy do garnka i zagotowujemy. Myjemy warzywa i kroimy je w kostkę. Podsmażamy około 10 minut na łyżce oliwy na patelni, dodając przyprawy i mieszając od czasu do czasu. Zawartość patelni dodajemy do passaty/przecieru i bledujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments