Zupa krem ze szparagów

Jeśli tylko jest sezon na szparagi to polecam wypróbować tą zupę. Jak często u mnie bywa przepis prosty, szybki i bardzo smaczny.
Składniki :
- pęczek zielonych szparagów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- bulion (tak, aby przykrył warzywa)
- przyprawy do smaku (u mnie trochę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej)
- 2 łyżki oleju
Kroimy cebulkę w kostkę. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy cebulkę. Obsmażamy chwilę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a szparagi kroimy na kawałki (wcześniej myjemy i wyłamujemy końcówki). Dodajemy czosnek i szparagi do garnka. Można zostawić parę główek, aby dodać je po zmiksowaniu zupy. Wszystko mieszamy parę minut na średnim ogniu wraz z przyprawami. Następnie wlewamy bulion, gotujemy 10-15min i miksujemy na krem 🙂 Tylko i aż tyle!