Zupa krem ze szparagów

Jeśli tylko jest sezon na szparagi to polecam wypróbować tą zupę. Jak często u mnie bywa przepis prosty, szybki i bardzo smaczny.

Składniki :

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion (tak, aby przykrył warzywa)
  • przyprawy do smaku (u mnie trochę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej)
  • 2 łyżki oleju

Kroimy cebulkę w kostkę. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy cebulkę. Obsmażamy chwilę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a szparagi kroimy na kawałki (wcześniej myjemy i wyłamujemy końcówki). Dodajemy czosnek i szparagi do garnka. Można zostawić parę główek, aby dodać je po zmiksowaniu zupy. Wszystko mieszamy parę minut na średnim ogniu wraz z przyprawami. Następnie wlewamy bulion, gotujemy 10-15min i miksujemy na krem 🙂 Tylko i aż tyle!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments