Pancakes na maślance

Pyszne, domowe pancakes. Świetnie sprawdzi się na odświętne śniadanko lub na deser.
Składniki :
- 1,5 szklanki maślanki
- 0,5 szklanki mąki pszennej (typ 550 lub 650)
- 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
- 2 łyżki erytrolu (albo ksylitol)
Mieszamy maślankę z jajkiem. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy erytrol/ ksylitol oraz olej. Mieszamy i smażymy na gorącej patelni (takiej, co można smażyć bez dodawania tłuszczu). Jeśli chcesz to możesz dodać różne owoce (najlepiej świeże) lub kawałki czekolady (a co!) albo polać syropem klonowym.