Budyń jaglany chałwowy

Budyń jaglany to fajna propozycja na posiłek potreningowy. Nasyci i dostarczy odpowiedniej ilości węglowodanów potrzebnych do odbudowy glikogenu w mięśniach po dłuższym treningu np. wybieganiu 🙂
Składniki:
- ok. 300ml mleka lub napoju roślinnego
- 2 suszone daktyle
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka tahini
- 1 łyżeczka miodu
- ulubione owoce – u mnie mrożone maliny
Kaszę płuczemy na sitku gorącą i zimną wodą. Wlewamy do garnka mleko, wsypujemy kaszę jaglaną. Dodajemy daktyle. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15-20min. Dodajemy tahini, miód i miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy ulubione owoce.
Z tej porcji wychodzą dwie takie małe miseczki.
Całość to 385kcal
15,5g B / 10,4 g T / 56,6 g W