Gofry z białej fasoli

Fajny pomysł na urozmaicenie diety i wprowadzenie białka roślinnego ze strączków. Dodam jeszcze, że gofry są bez jajka i mleka (idealne dla alergików).

Składniki na około 4 gofry:

  • ok. 5 łyżek białej fasoli z puszki (ok.120g) – porządnie wypłukana na sitku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (plus odrobina do przesmarowania gofrownicy)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki napoju sojowego (lub zwykłego mleka krowiego)
  • 1 łyżka miodu (można też spróbować dodać dojrzałego rozgniecionego banana) – pamiętajcie, że miód można po 1. roku życia, chociaż ja polecam nawet wtedy podawać sporadycznie

Wszystkie składniki umieszczamy w misce/ pojemniku i miksujemy do powstania gładkiej masy. Gofrownicę smarujemy delikatnie olejem i nagrzewamy. Nakładamy ciasto i pieczemy przez parę minut. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments