Gofry z białej fasoli
Fajny pomysł na urozmaicenie diety i wprowadzenie białka roślinnego ze strączków. Dodam jeszcze, że gofry są bez jajka i mleka (idealne dla alergików).
Składniki na około 4 gofry:
- ok. 5 łyżek białej fasoli z puszki (ok.120g) – porządnie wypłukana na sitku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (plus odrobina do przesmarowania gofrownicy)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki napoju sojowego (lub zwykłego mleka krowiego)
- 1 łyżka miodu (można też spróbować dodać dojrzałego rozgniecionego banana) – pamiętajcie, że miód można po 1. roku życia, chociaż ja polecam nawet wtedy podawać sporadycznie
Wszystkie składniki umieszczamy w misce/ pojemniku i miksujemy do powstania gładkiej masy. Gofrownicę smarujemy delikatnie olejem i nagrzewamy. Nakładamy ciasto i pieczemy przez parę minut. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły.
Subscribe
Login
0 komentarzy
najstarszy