Pomysły na obiad – zupa krem z marchewki, leczo i zapiekane naleśniki

Warzywne leczo i zupa krem z marchewki

Masz mało czasu, a chcesz przygotować pyszny, zdrowy posiłek ? Pokażę Ci, co ostatnio ugotowałam – zupa krem z marchewki oraz warzywne leczo z kaszą. Obiad wyszedł obfity i starczył na 2-3 dni dla 2 osób.

warzywne leczo i zupa krem z marchewki

zupa krem z marchewki

Składniki na zupę krem z marchewki:

  • marchewki – ok. 800 g
  • cebula – 1 sztuka
  • pietruszka – 1 sztuka
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • bulion warzywny – ok. 500 ml (tak, aby przykryło warzywa)
  • trochę soli i pieprzu + przyprawy (u mnie: papryka słodka, oregano, imbir)
  • śmietana 12% – parę łyżek

Cebulę pokrój w kostkę, a umyte porządnie marchewki oraz pietruszkę w plasterki. Na nieprzywierającej patelni na oleju podsmaż delikatnie cebulę (często mieszając). Po paru minutach dodaj pokrojone marchewki i pietruszkę. Podsmażaj mieszając przez ok. 8 minut.  Następnie wszystkie warzywa przełóż do garnka (można już od początku podsmażać w garnku, ale trzeba pilnować, by się nie przypaliło). Zalej gorącym bulionem, dodaj przyprawy i gotuj około 20 minut. Zmiksuj ręcznym blenderem albo w blenderze kielichowym (gdy zupa jest zbyt gęsta to dodaj trochę więcej wody lub bulionu). Na koniec zabiel niewielką ilością śmietany (lub jogurtu naturalnego). Możesz również dodać łyżkę śmietany lub jogurtu  na talerzu. Warto jeszcze posypać liśćmi pietruszki, ale ja akurat nie miałam.

Składniki na warzywne leczo:

  • cukinia – 2 sztuki
  • papryka – 2 małe sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • trochę soli i pieprzu oraz ulubione przyprawy (u mnie: papryka słodka, oregano, curry)
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • kasza jaglana z dodatkami – 125 g

Cebulę, paprykę i cukinie pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż na oleju cebulkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 3 minutach dodaj pokrojoną paprykę i cukinie (co jakiś czas wymieszaj). Po paru minutach dodaj puszkę pomidorów oraz sól, pieprz i przyprawy. Gotuj, aż warzywa zmiękną, a woda trochę wyparuje. Spróbuj i doprawić do swojego smaku 😉

Ugotuj kaszę – ja ostatnio bardzo polubiłam mieszanki kasz z różnymi dodatkami (suszonymi) – dania Babci Zosi firmy Sys (szybko się gotuję i są bardzo smaczne). Ugotowaną kaszę możesz dodać do lecza i wymieszać, albo nałożyć na talerz/do pojemnika (jeśli zabieramy obiad do pracy), i na to nałożyć leczo warzywne.

Zapiekane naleśniki orkiszowe z nadzieniem szpinakowym w sosie pomidorowym

Uwielbiam naleśniki 🙂 I na słodko i na wytrawnie. Może nie jest to najszybsze danie do wykonania, ale warto czasem poświęcić trochę więcej czasu w kuchni, by posmakować takich pyszności.

naleśniki

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj w misce i odstaw na chwilę. Smaż na DOBRZE rozgrzanej patelni (patelnię można delikatnie przesmarować olejem, ale nie jest to konieczne, ponieważ olej dodajemy do ciasta).

UWAGA! Z tej porcji wychodzi około 9-10 naleśników (zależy jakiej wielkości). Nie do wszystkich starczyło mi nadzienia – 2-3 zostawiłam na później i zjadłam na słodko. Można zrobić np. z połowy porcji i więcej nadzienia pakować do środka 😉

nadzienie szpinakowe

Nadzienie szpinakowe:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • Ser ricotta – 200 g
  • Czosnek (1-2 ząbki)
  • 1 jajko
  • Ser gran padano (1-2 łyżki)

Szpinak pokrój. Dodaj ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i ser gran padano (lub inny twardy). Wszystko dokładnie wymieszaj.

Sos pomidorowy:

  • Cebula
  • Pomidory z puszki
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka
  • Dodatkowo: ser żółty do posypania

Pokrojoną cebulę zeszklij na oleju na patelni. Dodaj pomidory z puszki oraz przeciśnięty czosnek. Chwilę duś i zmiksuj wszystko blenderem (czekam chwilę, aż ostygnie, przelewam do wysokiego naczynia i dopiero miksuję).

zapiekane naleśniki z nadzieniem szpinakowym

Zapiekanie:

Naleśniki posmaruj nadzieniem szpinakowym, zawiń i włóż do naczynia żaroodpornego. Polewaj sosem i posyp delikatnie żółtym serem. Piecz w piekarniku w temp. 180’C przez około 15-20 minut.

Przepis zmodyfikowany z Kwestia Smaku – https://www.kwestiasmaku.com/przepis/nalesniki-zapiekane-ze-szpinakiem-w-sosie-pomidorowym

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments