3 przepisy na zdrowe słodkości – brownie z batatów, muffinki marchewkowe, muffinki bananowe

Brownie z batatów
Pyszny czekoladowy deser bez mleka, jajka i cukru. Bardzo prosty do wykonania i ze zdrowych składników.

Składniki na brownie z batatów:
- 3 małe bataty
- 12 miękkich daktyli
- 100 g migdałów zmiksowanych (jak mąka, zmielonych)
- 100 g płatków owsianych zmiksowanych (jak mąka)
- 1 czekolada gorzka (100 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego
Bataty umyj, wytrzyj i zawiń w folię aluminiową. Następnie piecz ok. 30-40 minut w temp. 180’C (aż, będą miękkie). Wystudź, odwiń i obierz ze skórki. Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym. Wrzuć bataty, daktyle i rozpuszczoną czekoladę do miski lub pojemnika. Zmiksuj wszystko ze sobą. Dodaj migdały i płatki owsiane i wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20-25 minut w 180’C.

Przepis zmodyfikowany z : https://youtu.be/ZNd-F8RwIv8
Muffinki marchewkowe
Muffinki z dodatkiem warzyw to świetny pomysł nie tylko dla dzieci na deser 😉
Składniki na muffinki marchewkowe:
- 200 g mąki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju
- 2 starte marchewki
- 50 g orzechów
Wymieszaj suche składniki. Jajka ubij z cukrem. Wymieszaj z suchą mieszanką, dodaj startą marchew, olej. Dokładnie wymieszaj. Piecz w 180’C około 15-20 minut.
Muffinki bananowe z kawałkami czekolady
3 słowa, które opiszą te wypieki: proste, szybkie i pyszne ? Właściwie wystarczy wszystko wymieszać, nałożyć do foremek i upiec.
Składniki na muffinki bananowe z kawałkami czekolady:
- 3 duże lub 4 małe banany (najlepiej dojrzałe)
- 1 jajko
- 80 g masła (rozpuszczone, ostudzone)
- 190 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 70 – 100 g cukru/ ksylitolu / erytrolu – opcjonalnie kawałki czekolady
Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, cynamon. Rozgnieć banany i wymieszaj z jajkiem i rozpuszczonym masłem. Dodaj mokre składniki do suchych. Zamieszaj. Nałóż do foremek na muffinki. Na górę dodaj kawałki czekolady. Piecz 5 minut w 210’C, następnie ok. 15 minut w 180’C. (do suchego patyczka).