3 przepisy na zdrowe słodkości – brownie z batatów, muffinki marchewkowe, muffinki bananowe

Brownie z batatów

Pyszny czekoladowy deser bez mleka, jajka i cukru. Bardzo prosty do wykonania i ze zdrowych składników.

Pyszne brownie bez mleka i jajka
Pyszne brownie bez mleka i jajka

Składniki na brownie z batatów:

  • 3 małe bataty
  • 12 miękkich daktyli
  • 100 g migdałów zmiksowanych (jak mąka, zmielonych)
  • 100 g płatków owsianych zmiksowanych (jak mąka)
  • 1 czekolada gorzka (100 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Bataty umyj, wytrzyj i zawiń w folię aluminiową. Następnie piecz ok. 30-40 minut w temp. 180’C (aż, będą miękkie). Wystudź, odwiń i obierz ze skórki. Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym. Wrzuć bataty, daktyle i rozpuszczoną czekoladę do miski lub pojemnika. Zmiksuj wszystko ze sobą. Dodaj migdały i płatki owsiane i wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20-25 minut w 180’C.

Pyszne brownie bez mleka i jajka
brownie z batatów

Przepis zmodyfikowany z : https://youtu.be/ZNd-F8RwIv8

Muffinki marchewkowe

Muffinki z dodatkiem warzyw to świetny pomysł nie tylko dla dzieci na deser 😉

muffinki marchewkowe

Składniki na muffinki marchewkowe:

  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 starte marchewki
  • 50 g orzechów

Wymieszaj suche składniki. Jajka ubij z cukrem. Wymieszaj z suchą mieszanką, dodaj startą marchew, olej. Dokładnie wymieszaj. Piecz w 180’C około 15-20 minut.

muffinki marchewkowe

 

Muffinki bananowe z kawałkami czekolady

3 słowa, które opiszą te wypieki: proste, szybkie i pyszne ? Właściwie wystarczy wszystko wymieszać, nałożyć do foremek i upiec.

muffinki bananowe z kawałkami czekolady

Składniki na muffinki bananowe z kawałkami czekolady:

  • 3 duże lub 4 małe banany (najlepiej dojrzałe)
  • 1 jajko
  • 80 g masła (rozpuszczone, ostudzone)
  • 190 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 70 – 100 g cukru/ ksylitolu / erytrolu – opcjonalnie kawałki czekolady

Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, cynamon. Rozgnieć banany i wymieszaj z jajkiem i rozpuszczonym masłem. Dodaj mokre składniki do suchych. Zamieszaj. Nałóż do foremek na muffinki. Na górę dodaj kawałki czekolady. Piecz 5 minut w 210’C, następnie ok. 15 minut w 180’C. (do suchego patyczka).

muffinki bananowe z kawałkami czekolady

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments