Zupa krem z marchewki i ciecierzycy

Pyszna, sycąca zupa warzywna. Ma piękny kolor i świetny smak. Bardzo pasuje do niej kromka świeżego pieczywa lub grzanki.

Składniki na zupę krem z marchewki i ciecierzycy:

  • 750 g marchewki
  • 1 por
  • olej rzepakowy
  • 300 g ciecierzycy z puszki/słoika
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 500 ml bulionu (lub więcej bulionu lub samej wody, w zależności od preferencji konsystencji)

 

Wykonanie zupy krem z marchewki i ciecierzycy:

Myjemy marchewki, obieramy i kroimy w kostkę. Por kroimy w plastry. Do garnka wlewamy olej i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Obsmażamy chwilę, co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem. Ciecierzycę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy. Gotujemy całość około 15 minut i miksujemy blenderem.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments