Budyń jaglany z sosem truskawkowym
Bardzo prosty przepis na przepyszny deser 😉 Moi rodzice byli zdziwieni jakie to dobre. Kasza jaglana jest lekkostrawna i dostarcza składniki mineralne takie jak magnez, żelazo cynk oraz witaminy (z grupy B). Idealny również dla niemowląt i małych dzieci (opcja bez cukru, ew. z syropem z daktyli lub cukrem kokosowym).
Składniki na budyń jaglany z sosem truskawkowym (3 porcje):
- kasza jaglana – 0,5 szklanki
- mleko 2% lub napój roślinny (może być np. sojowy, migdałowy, owsiany) – 500 ml
- cukier wanilinowy – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- truskawki mrożone – 100 g
- cukier – 2 łyżeczki (lub syrop z daktyli lub cukier kokosowy)
Kaszę najlepiej przelać na sitku gorącą, następnie zimną wodą.
Do gotującego się mleka (z cukrem wanilinowym – opcjonalnie) wsyp kaszę. Gotuj mieszając co jakiś czas ok. 10 minut (do miękkości). Następnie zmiksuj na konsystencję budyniu. Przełóż do miseczki. Truskawki zmiksuj z cukrem (opcjonalnie) na sos i dodaj do budyniu.