Budyń jaglany z sosem truskawkowym

Bardzo prosty przepis na przepyszny deser 😉 Moi rodzice byli zdziwieni jakie to dobre. Kasza jaglana jest lekkostrawna i dostarcza składniki mineralne takie jak magnez, żelazo cynk oraz witaminy (z grupy B).

Składniki na budyń jaglany z sosem truskawkowym (3 porcje):

  • kasza jaglana – 0,5 szklanki
  • mleko 2% lub napój roślinny (może być np. migdałowy, owsiany) – 500 ml
  • cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
  • truskawki mrożone – 100 g
  • cukier – 2 łyżeczki

Kaszę najlepiej przelać na sitku gorącą, następnie zimną wodą. Gotujemy mleko z cukrem wanilinowym i wsypujemy kaszę. Gotujemy mieszając co jakiś czas ok. 10 minut (do miękkości). Następnie miksujemy na konsystencję budyniu. Przekładamy do miseczki. Truskawki miskujemy z cukrem na sos i dodajemy do budyniu.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments