Pomysły na 3 zdrowe śniadanie dla Ciebie i Twojego dziecka

muffinki szpinakowe z dodatkami

Odkąd zostałam mamą, a mój maluszek je coś więcej niż mleko, zaczęłam przygotowywać różne ciekawe posiłki dla niego i dla siebie. Wcześniej najczęściej na śniadanie jadłam owsiankę na mleku z różnymi dodatkami. Teraz staram się, by nasza dieta była bardziej różnorodna. Zauważyłam, że gdy jemy to samo, to synek chętniej sięga po to, co mu proponuję na talerzu, a ja nie muszę przygotowywać dwóch różnych posiłków. Czasem jednak dodaje do swojej porcji dodatkowe składniki, które lubię, a Krzysiu ich nie może (np. jogurt naturalny, miód).

Poznajcie moje 3 propozycje na zdrowe śniadania na słodko.

Gofry owsiane

gofry owsiane z bananami i miodem

Składniki na gofry owsiane:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego (u mnie napój owsiany)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki

Płatki zalewamy mlekiem, mieszamy i zostawiamy na parę minut, aż napęcznieją. Białko ubijamy na sztywną pianę. Do płatków dodajemy żółtko, olej, mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy całą masę. Nakładamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy parę minut.
Świetnie smakują z dodatkami świeżych owoców, jogurtem oraz miodem.

Muffinki marchewkowe

muffinki marchewkowe z jogurtem kokosowym i borówkami

Składniki na muffinki marchewkowe (6 sztuk):

  • 1 marchew
  • 1 jajko
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Marchewkę trzemy na małych oczkach. Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, olej i mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Dokładnie łączymy wszystko ze sobą. Nakładamy do foremek na muffinki. Pieczemy około 20-25min (do suchego patyczka) w 180’C.

Moja propozycja dodatków: borówki, świeża figa i jogurt kokosowy lub naturalny.

Muffinki szpinakowe

muffinki szpinakowe z jogurtem kokosowym i świeżą figą

Składniki na muffinki szpinakowe:

  • 1 banan dojrzały
  • 1 jajko
  • 2 garście szpinaku świeżego
  • 3 łyżki masła rozpuszczonego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 proszku do pieczenia

Bardzo szybki przepis. Wszystko miksujemy i nakładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok 20-25 minut w 180’C.

Dodatki dla niemowlaka to jogurt kokosowy oraz świeża figa.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments