Tort(y) na roczek – bez mleka

Nasz Krzysiu niedawno skończył roczek. Na mediach społecznościowych pokazywałam jakie przygotowałam torty na tą okazję. Krzysiu nie może białka mleka krowiego, dlatego tort musiał być bez mleka i produktów mlecznych.

Torty zrobiłam dwa, ponieważ ze względu na pandemię postanowiliśmy oddzielnie świętować z jednymi i drugimi dziadkami. Poniżej znajdziecie przepisy na te pyszności, moje zmagania (nie wszystko zawsze wychodzi), a na końcu moją i Krzysia (z mojej obserwacji) ocenę.

Tort biszkoptowy z dżemem, owocami i śmietanką kokosową

Tort biszkoptowy z dżemem, owocami i śmietanką kokosową

Składniki na tort biszkoptowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego
  • 2 puszki mleka kokosowego (gęsta część) – wcześniej schłodzone w lodówce przez parę godzin
  • dżem 100% – kupny lub domowy
  • owoce (u mnie ukochane borówki)

Jajka najlepiej wyjmij szybciej z lodówki, aby nie były zimne. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę (możesz zrobić test – obróć miskę do góry nogami i zobaczyć czy białka nie wylecą). Powoli dodawaj cukier kokosowy oraz żółtka, dalej miksując. Wymieszaj w osobnej misce mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Dodawaj małymi porcjami do masy delikatnie mieszając. Najlepiej użyj do tego drewnianej dużej łyżki i mieszaj powoli tak, jakbyś chciała tą masę jeszcze dodatkowo napowietrzyć. Przelej masę do przygotowanej formy (u mnie okrągła blaszka, której spód wyłożyłam papierem do pieczenia). Piecz w 180′ około 20-25 minut (możesz sprawdzić wnętrze drewnianym patyczkiem – jeśli patyczek będzie oblepiony ciastem to znaczy, że trzeba jeszcze zostawić w piekarniku). Po upieczeniu wyłóż na deskę i zostaw do ostygnięcia.

Ubij słodzone mleczko kokosowe (tylko tą gęstą białą część), aż będzie konsystencji bitej śmietany.

wnętrze tortu biszkoptowego
wnętrze tortu i synek wyjadający śmietankę kokosową z miski 😉

Po wystygnięciu przekrój biszkopt na pół. Jedną połowę posmaruj cieniutką warstwą dżemu (możesz też dodać ulubione owoce), nałóż ubite mleczko kokosowe (z jednej puszki), przykryj drugą częścią biszkoptu. Posmaruj cały tort kokosową śmietanką (drugą częścią ubitego mleczka kokosowego) i wstaw na parę godzin do lodówki (chociaż na 1-2 h), dzięki czemu masa stężeje. Tuż przed podaniem ozdób tort świeżymi owocami.

UWAGA – Wszystko możemy zrobić dzień/wieczór wcześniej, oprócz ostatniego etapu czyli smarowania całego tortu śmietanką (zbyt długie trzymanie w lodówce może spowodować, że masa zrobi się bardzo twarda i popęka).

Tort biszkoptowy z dżemem, owocami i śmietanką kokosową

Tort marchewkowy z owocami i śmietanką kokosową

Tort marchewkowy z owocami i śmietanką kokosową

Składniki na tort marchewkowy

  • ok. 5 marchewek drobno startych
  • 1 szklanka oleju (u mnie olej rzepakowy)
  • 1/2 szklanki musu z gruszek (może być również z jabłek) – bez cukru
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek syropu z daktyli
  • ¾ szklanki zmielonych migdałów lub orzechów włoskich
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 puszki mleka kokosowego (tylko gęsta część) – wcześniej schłodzone
  • mrożone maliny (1 paczka)
  • opcjonalnie świeże owoce

Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon) w jednej misce, a mokre składniki (starte marchewki, olej, mus owocowy, jajka, syrop z daktyli) w drugiej misce. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę na przygotowaną formę do pieczenia (u mnie okrągła forma ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia). Piecz w 160’C około 1 – 1,5 godziny. Najlepiej sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe do wyjęcia. Wbij w środek ciasta. Jeśli patyczek będzie oblepiony to znaczy, że ciasto jeszcze nie jest do końca dopieczone. Jeśli będzie się za bardzo brązowić wierzch ciasta to możesz go przykryć folią aluminiową.

Jak ciasto będzie upieczone to wyjmij je i ostudź. Następnie pokrój na blaty (ja kroiłam na pół).

Mrożone maliny przełóż do garnka i podgotuj mieszając co jakiś czas, aż zrobi się mus malinowy.

Mleczko kokosowe (tylko tą gęstą biała część) ubij do konsystencji bitej śmietany.

Jeden blat ciasta posmaruj musem malinowym (cienko), dodaj połowę kokosowej śmietanki, przykryj drugim blatem ciasta. Cały tort posmaruj drugą połową kokosowej śmietanki. Włóż do lodówki, ale nie za długo bo masa może mocno stężeć i popękać (właśnie to się u mnie wydarzyło, na szczęście uratowałam wyjmując wcześniej tort z lodówki i gładząc nożem). Udekoruj owocami świeżymi lub mrożonymi malinami i/lub polej musem malinowym.

Tort marchewkowy z owocami i śmietanką kokosową

*** Do posłodzenia tortów użyłam syropu z daktyli (naturalny, słodki) oraz cukru kokosowego (ma niski indeks glikemiczny i zawiera niewielkie ilości żelaza, cynku, wapnia i potasu). Dodam tylko, że nie zalecam często używania tych produktów oraz przyzwyczajania dziecka do słodkiego smaku. Lepszym wyborem będą świeże owoce lub musy z nich przygotowane (bez dodatku cukru). Moja mama zrobiła pyszny mus z gruszek, który sam w sobie jest bardzo słodki. Czasami dodaję go to posiłków Krzysia, ale nie za często 😉

Jak wyglądał zepsuty i uratowany tort marchewkowy?

zepsuty tort
naprawiony tort

Przyczyna – zbyt długie trzymanie gotowego tortu w lodówce. Rozwiązanie problemu – jakiś czas w temp. pokojowej i wyrównanie nożem. Jak temu zapobiec? Posmarować tort śmietanką niedługo przed podaniem i trzymać niedługo w lodówce.

Ocena moja i Krzysia

Osobiście mi bardziej smakował tort biszkoptowy. Może dlatego, że był taki lżejszy, bo smakowało oba były bardzo dobre 😉 Krzysiu za to z marchewkowego zjadł głównie malinki, a później trochę ciasta jak dodatkowo zostało polane sosem malinowym, a biszkoptowy zjadł właściwie cały kawałek.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra
7 miesięcy temu

Skromny, ale pewnie bardzo smaczny tort. Warto mieć taki przepis 🙂