Alergia na jajko (zamienniki jajka, dieta bezjajeczna)

Jajka możemy znaleźć w bardzo wielu produktach. Co robić w przypadku alergii na jajko? Czym je zastąpić, by danie było smaczne, zdrowe i dostarczało wszystkich potrzebnych składników odżywczych ? Jak powinna wyglądać dieta bezjajeczna?

Jajka są bardzo wartościowym produktem spożywczym. Zawierają niezbędne dla organizmu aminokwasy, witaminy (B12, B2, A, D) oraz składniki mineralne (fosfor, selen, żelazo, cynk). Żółtko jest bogatym źródłem tłuszczów, w tym fosfolipidów oraz cholesterolu, zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz lecytynę (bierze udział w transporcie cholesterolu we krwi oraz w metabolizmie tłuszczów, wchodzi w skład błon komórkowych), a także foswitynę (białko mającego właściwości antyoksydacyjne).

Alergia na jajko – co tak na prawdę powoduje alergię?

Jeśli chcesz poznać różnicę pomiędzy alergią a nietolerancją pokarmową to zapraszam do przeczytania mojego wcześniejszego wpisu – https://wkrecsiewzdrowie.pl/alergia-czy-nietolerancja-pokarmowa/

Białka jaj to grupa alergenów, które zaraz po białku mleka najczęściej wywołują alergię u dzieci. Białka jaja obecne są zarówno w białku, jak i w żółtku jaja. Najczęściej wywołujące alergię białka to owoalbumina (Gal d2) i owomukoid (Gal d1). Występują w białku jaja i jedynie bardzo wysokie temperatury mogą częściowo zmniejszyć właściwości alergenowe tych białek. Dlatego niektóre osoby mogą dobrze tolerować “jajko pieczone”.

Uczulać może również żółtko jaja (globuliny, liwertyny, lipoproteiny). W przypadku alergii na albuminę surowiczą (obecną w żółtku) czasami obserwuje się reakcję krzyżową na kurze mięso. 

Osoby z alergią na białka jaj kurzych ze względu na występujące podobne frakcje białek będą również reagować na jaja innych ptaków, np. kaczek, gęsi.


Warto również uważać na lizozym (Gal d4), który często jest konserwantem wielu produktów spożywczych (np. serów), a także może być wykorzystywany przy produkcji wielu leków.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat alergii, koniecznie zajrzyj tutaj –> https://wkrecsiewzdrowie.pl/zrozumiec-alergie-6-pytan-i-odpowiedzi/

Gdzie znajdziemy jajka?

Produkty, które zawierają lub mogą zawierać jajka to różnego rodzaju ciasta, ciasteczka, herbatniki, biszkopty, pączki, babeczki, rogale, precle, lody, gotowe desery, bezy, panierki na mięsie, rybie, klopsiki, sosy, naleśniki, ciasto na pierogi, makarony, zapiekanki. 

Uwaga – jajko może występować pod postacią takich określeń jak: proteina jajeczna, suszone jajka, globulina, proszek jajeczny, wszystkie składniki z przedrostkiem owo-. 

Czym można zastąpić jajko w różnego rodzaju potrawach i wypiekach ?

1 JAJKO =

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody (odstawić na około 10 minut)
  • 1 łyżka nasion chia + ⅓ szklanki wody
  • 2-3 łyżki masła orzechowego (placuszki, babeczki, gofry)
  • aquafaba (woda po ciecierzycy) – idealna do ubijania, pieczenie bezy
  • puree z ½ dojrzałego banana (idealne do wypieków)
  • puree z pieczonej dyni (ok 60 g), gotowanej marchewki (ok. 60 g), mus z owoców (jabłek gruszek, ok. 60 g)
  • ½ rozgniecionego awokado (ciasta, muffinki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej/tapioki/ skrobi kukurydzianej + 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka zmielonych płatków owsianych + 3 łyżki gorącej wody

Jak zadbać o odpowiednią ilość składników odżywczych ? Dieta bezjajeczna.

Eliminacja jajka = wprowadzenie innych produktów, które zastąpią składniki, w które jajko jest bogate !

Zawarte w jajach składniki odżywcze, a szczególnie te obecne w żółtku są trudne do zastąpienia innym produktem.

Dieta bezjajeczna powinna zawierać:

  • mięso bogate w żelazo: jagnięcinę, cielęcinę, wołowinę, mięso z królika i drobiu (raczej mięso z udźca niż z piersi drobiu),
  • warzywa i owoce zawierające znaczne ilości żelaza (lista poniżej) (Uwaga – żelazo z produktów roślinnych jest w mniejszym stopniu przyswajalne. dlatego warto je łączyć z produktami bogatymi w witaminę C. Do potraw można dodawać sok z cytryny, paprykę, natkę pietruszki),
  • oleje roślinne (oliwę z oliwek, olej rzepakowy) Oleje te są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych z grupy n-3 i n-6, oraz witaminy E,
  • tłuste ryby morskie, np. łosoś, makrela.

Dodatkowe składniki, o które powinniśmy zadbać w przypadku alergii na jajko:

Witamina B12 – mleko krowie, produkty mleczne, mleko sojowe (wzbogacane) mięso, ryby.

Witamina B2 – mleko krowie, produkty mleczne, mleko sojowe (wzbogacane), mięso, kasza gryczana, kasza jaglana, płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych, groszek zielony, kapusta włoska, brukselka, szpinak.

Witamina A – obecna jedynie w produktach zwierzęcych (wątroba, sery), ale ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości beta-karotenu, który zostaje w naszym organizmie przekształcony w witaminę A. Źródła beta-karotenu – żółte, pomarańczowe i zielone warzywa (marchewka, dynia, papryka, pomidory, szpinak, sałata, brokuły, natka pietruszki) oraz owoce (morele, brzoskwinie, mango, melony).

Witamina D – tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, makrela, sardynki). Najwięcej witaminy D powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych (codzienne przebywanie na słońcu  min. 15 minut). Bardzo ważna jest odpowiednia suplementacja (zwłaszcza u niemowląt, małych dzieci i osób starszych).

Cynk – mięso, ryby, mleko, produkty mleczne, kasza gryczana, jaglana, płatki owsiane, pszenne, ryż, fasola, groch, soja, soczewica, czosnek, koperek zielony oraz natka pietruszki.

Żelazo – hemowe (w mięsie i rybach), niehemowe – pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki, szpinak, suszone owoce, orzechy, nasiona i pestki.

Białko (aminokwasy egzogenne) – mięso, ryby, rośliny strączkowe, mleko, produkty mleczne, mleko sojowe, produkty sojowe.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments